Deelnemers
- Amandla Awethu!, Lucy Cotter, David Dibosa, Patricia Kaersenhout, Juanita Lalji, Charl Landvreugd, Wendelien van Oldenborgh, Andre Reeder
Een reeks van evenementen, gesprekken, optredens en filmvertoningen illustreert de hoofdthematiek van Cinema Olanda, de presentatie van kunstenaar Wendelien van Oldenborgh en curator Lucy Cotter in het Nederlandse paviljoen op de Biënnale van Venetië: het (inter)nationale beeld van Nederland ten opzichte van actuele veranderingen in het Nederlandse culturele en politieke landschap. In de geest van haar werk, waarbij zij intensief samenwerkt met academici, denkers, schrijvers, artiesten en instellingen, zullen deze kwesties in dialoog verder worden uitgediept. Een fietstocht georganiseerd door OMI verkent de wijk Pendrecht, waar Cinema Olanda (2017), de hoofdfilm voor de Biënnale, is opgenomen. Pendrecht illustreert als wederopbouwwijk bij uitstek het verhaal van de stad Rotterdam en de manier waarop de maatschappelijke en sociale geschiedenissen aan verandering onderhevig zijn.
Zomeropening van de nieuwe tentoonstellingen bij Witte de With, met om 19:30 uur een introductie op Cinema Olanda: Platform door Wendelien van Oldenborgh and Lucy Cotter en om 20:00 uur een optreden van de band Addiction. Addiction is ook te zien in Wendelien van Oldenborghs Biënnale-titelfilm Cinema Olanda (2017).
Dit programma valt samen met de opening van de tentoonstelling Öğüt & Macuga.
[figure live_stream_opening_weekend_cinema_olanda_platform]
14.00 Vertoning van filmisch archiefmateriaal door Cineclub Vrijheidfilms en een dialoog tussen Wendelien van Oldenborgh (kunstenaar), Andre Reeder (filmmaker) en Juanita Lalji (andragoge, activist).
15.30 Filmvertoning van Wendelien van Oldenborgh, Prologue: Squat/Anti-Squat (2016)
16.30 Wat is het belang van een Platform, nu er binnen het Nederlandse artistiek en culturele klimaat zoveel aandacht is voor herziening? Onder welke omstandigheden krijgt kritiek vorm, en zeggenschap en solidariteit? Deze kwesties ontvouwen zich tijdens een paneldiscussie over ‘de condities voor kritiek’, ingeleid en gemodereerd door curator Lucy Cotter. Onder de sprekers zijn: Amandla Awethu! (schrijver, community organizer, verbonden aan 'First Things First'), Charl Landvreugd (kunstenaar, curator, schrijver) en David Dibosa (schrijver, curator).
Met bijdrage van Patricia Kaersenhout (kunstenaar).
Een speciaal samengestelde fietstocht onder leiding van kunstenaar Wendelien van Oldenborgh en een architectuurgids van OMI vertrekt in de richting van Pendrecht. In deze Rotterdamse wijk nam Van Oldenborgh de film Cinema Olanda (2017) op, die nu op de Biënnale van Venetië getoond wordt. In Pendrecht bezoeken we onder meer de modernistische St Bavo kerk, in 1958 onworpen door HNM Nevkens. Maar er bevinden zich meer architectonische hoogtepunten op de route, die hoofdzakelijk in relatie staan tot het geroemde stadsontwerp van Lotte Stam Beese. In de heropbouwperiode na WO II richtte zij zich op de sociale diversiteit in de stad. De opbouw van de wijk Pendrecht kreeg indertijd internationaal veel aandacht in de architectuurpers en was onder meer onderwerp op het Congrès internationaux d'architecture moderne VII (1949) en IX (1953). Dit evenement valt samen met de Dag van de Architectuur, Rotterdam.
Start: Witte de With Center for Contemporary Art, Witte de Withstraat 50, Rotterdam
Einde: Pendrecht / metrostation Slinge
Tickets: € 7,50 (eigen fiets) / €12,50 (huurfiets)
Tickets voor deze fietstocht zijn verkrijgbaar via OMI