NL EN

Rotterdam Cultural Histories #16: Hoe komt men van de Salvador Allendestraat naar de André van der Louwbrug?

Deze tentoonstelling gaat in op de Rotterdamse solidariteitsbeweging die ontstond na de staatsgreep in Chili van 11 september 1973, waarbij president Salvador Allende en zijn kabinet uit de macht werden ontzet. In de daaropvolgende jaren kwamen duizenden Chilenen als balling naar Rotterdam, waar zij aan de basis stonden van uiteenlopende initiatieven, kunstwerken, iconen en gebeurtenissen. Deze veelzijdige solidariteitsbeweging ontwikkelde zich hoofdzakelijk in de jaren zeventig en tachtig, met als centrale figuur André van der Louw, burgemeester van Rotterdam in de periode 1974-1981.

In de vorm van een foto-essay markeert deze tentoonstelling een aantal sleutel-momenten uit deze periode. Er ontvouwt zich een conceptuele route tussen twee locaties in Rotterdam: de Salvador Allendestraat in ’s-Gravenland-Oost en de André van der Louwbrug in Wijnhaven. Deze locaties kregen hun naam achtereenvolgens in 1990 en 2015, om te memoreren aan een politicus en diens handelen. De route tussen deze twee verbindingspunten geeft blijk aan het bestaan van de actieve Chileense gemeenschap in Rotterdam.

Deze tentoonstelling is de zestiende editie van Rotterdam Cultural Histories, een samenwerkingsproject tussen Witte de With Centrum voor Hedendaagse Kunst en TENT, waarmee we onze gemeenschappelijke wortels in Rotterdam verkennen en zo de raakvlakken tonen tussen onze beide programma’s. Met dank aan Juan Heinsohn Huala, Jorge Kata Nuñez, BKOR (Siebe Thissen, Nienke Post, Caro van der Pluijm), Hans Abelman, Ricardo Cuadros, Martín la Roche, Jorge Arrate, Ana Maria Fernandez, Paul Goede, Karla Hinojosa, Wendy van Slagmaat-Bos, en de Ambassade van Chili in Den Haag.

Curators

Series

Verwante items

back