Onderwerpen
Op elk van de drie dagen staat een overkoepelend thema centraal dat verder wordt uitgewerkt in meer specifieke en soms provocerende vragen:
Donderdag – Expectations, kijkt niet alleen naar de persoonlijke verwachtingen van individuele kunstenaars, maar ook naar die van het publiek en andere actoren betrokken bij de artistieke praktijk.
Vrijdag – Positions, legt de nadruk op artistieke keuzen en de (vaak onbewust) toegepaste strategieën die betrekking hebben op het professionele netwerk en het opbouwen van een reputatie.
Zaterdag – Contexts, onderzoekt de condities en ideeën die ten grondslag liggen aan en invloed uitoefenen op een individueel oeuvre en de toegepaste artistieke strategieën als ook de verhouding tot het steeds meer globale kader van de kunstproductie, receptie en distributie.
Publicatie
Het drieluik Rotterdam Dialogues culmineert in een unieke publicatie onder redactie van de samenstellers en Monika Szewczyk, hoofd publicaties Witte de With. Het boek dient als extra moment van reflectie op de drie conferenties, waarbij analoog aan de opzet van de symposia, de vorm van de dialoog als een rode draad door het boek loopt. Ook de intensieve workshops die plaats vinden parallel aan de symposia – onder leiding van Melissa Gronlund, Raimundas Malasauskas en – voor The Artists – Judy Radul, krijgen hun beslag in het boek. De publicatie verschijnt in het najaar van 2009.
Masterclass
Op zondag 19 april, van 14:00 tot 17:00 uur, geeft Ulrike Ottinger een masterclass aan (jonge) professionals en MA studenten. Ulrike Ottinger is een unieke en provocatieve stem in de Duitse film- en kunstwereld vanaf haar debuut in de vroege jaren ’70. In de loop van de afgelopen 40 jaar heeft zij meer dan 20 films geproduceerd, met inbegrip van speelfilms en experimentele documentaires. Zij heeft als theaterdirecteur en etnograaf gewerkt: haar foto’s zijn tentoongesteld in vele kunstinstituten en zij heeft verscheidene boeken gepubliceerd.
Workshop
Parallel aan het symposium, van 15 tot 18 april, geeft Vancouver-based kunstenaar Judy Radul een hands-on workshop over ‘ the artist’s talk’, waarbij het symposiumprogramma als uitgangspunt wordt genomen. De aanname dat kunstenaars de betekenis van hun eigen werk volledig begrijpen en kunnen beschrijven is inmiddels grondig bekritiseerd; wat betekent het dan voor kunstenaars om over hun werk te spreken? Judy Raduls eigen artistieke praktijk begeeft zich in het gebied tussen video, taal en performance, waarbij live actions en audio een grote rol spelen. Haar kritische beschouwingen zijn veelvuldig gepubliceerd.
Dit is een besloten workshop op uitnodiging. Gecoördineerd door Belinda Hak. Meer informatie: [email protected].
Extra events
Vrijdag 17 april 11:00 – 11:15 uur
Critical Run
Georganiseerd door Thierry Geoffroy
Startlocatie: voordeur Witte de With. (TBC)
Zaterdag 18 april, van 22:00 tot middernacht
Final Act
Een performatieve happening, een toepasselijk einde van het symposium, waarin de gesprekken en discussies worden ‘gecompenseerd’ door live performances, presentaties en filmvertoningen door en in aanwezigheid van de genodigde kunstenaars.
Final Act wordt gehost door Club Attent.
Entree €5,-, gratis met symposium ticket. Deuren sluiten om 23.00 uur.
Rotterdam Dialogues: Critics, Curators, Artists is samengesteld door Nicolaus Schafhausen, Zoë Gray en Ariadne Urlus. The Artists werd mede samengesteld door Tanja Elstgeest en Miriam Kathrein.
Support
Rotterdam Dialogues: Critics, Curators, Artists is mogelijk gemaakt door de royale ondersteuning van de Mondriaanstichting, VSBfonds en SNS REAAL Fonds.
De Groene Amsterdammer is onze mediapartner