Name Takes — Aflevering 5 t/m 10, gelanceeerd in 2024
Kunstinstituut Melly kondigt met veel plezier de lancering aan van zes nieuwe afleveringen van de podcast Name Takes. Name Takes blijft de fascinerende wereld van namen onderzoeken, door de verhalen erachter te verkennen, doelen te promoten en hoe hun betekenis zich in de loop der tijd ontwikkelt.
Name Takes is een podcast die de cultuur van naamgeving onderzoekt, van de namen van straten en gebouwen tot individuen en daarbuiten, met de stem van kunstenaars en voorbeelden uit de kunstwereld. De podcast is geïnspireerd op het veelzijdige naamgevingsproces van het instituut zelf en heeft als doel om door middel van kunst betere vragen te stellen over het heden.
Luister naar Name Takes op Spotify, Apple Podcasts, Anchor, Google Podcasts, en verken de verhalen achter namen met Kunstinstituut Melly.
Terugblik
De eerste vier afleveringen, gepubliceerd in 2021, vormden een uitgebreide kennismaking met de cultuur van naamgeving, met de leidende stem van KeyEm die de verhalen van kunstenaars introduceerde. Elke aflevering werd afgesloten met een nieuw werk in opdracht van een kunstenaar die reflecteerde op de betekenis van een naam. Deze benadering sloeg aan bij luisteraars, die lieten weten meer te willen horen van kunstenaars en hun ideeën over namen en naamgevingsprocessen.
De introductie van zes nieuwe afleveringen
Als reactie op de terugkoppeling van het publiek gaan de zes nieuwe afleveringen een andere richting in door de verteller te vervangen door een gesprekspartner, die zich concentreert op interviews met kunstenaars. In elke aflevering vertelt een andere kunstenaar het verhaal achter hun persoonlijke bijnaam, waarbij ze echte verhalen en artistieke ervaringen van over de hele wereld met elkaar verweven.
Aflevering 5 – Renaming Spaces and Transforming Cultural Narratives: Artist Liesbeth Bik’s Name Takes
In deze aflevering van Name Takes spreekt curator Sarah Demeuse met kunstenaar Liesbeth Bik over de naamsverandering van Kunstinstituut Melly in Rotterdam, het instituut dat voorheen bekend stond als Witte de With Centrum voor Hedendaagse Kunst. Bik onderzoekt de bredere implicaties van de naamsverandering en benadrukt de transformerende kracht van kunstinstituten in het vormgeven van culturele verhalen en het bevorderen van dialoog. Ze besteedt aandacht aan de geschiedenis van het instituut en de betekenis van de vorige naam, maar ook aan de door de gemeenschap gestuurde processen die een rol hebben gespeeld bij de naamsverandering. De Rotterdamse kunstenaar beschouwt de naamsverandering als een vorm van kennisproductie die niet alleen maatschappelijke verschuivingen weerspiegelt, maar ook actief bijdraagt aan de vormgeving ervan.
Aflevering 6 – Vanished Names, Ephemeral Existence: Artist Dane Mitchell's Name Takes
In deze aflevering van Name Takes spreekt schrijver Mary Wang met kunstenaar Dane Mitchell over zijn project "Post Hoc", gepresenteerd in het Nationaal Paviljoen van Aotearoa - Nieuw-Zeeland op de 58e Biënnale van Venetië. "Post Hoc draait om de handeling van het naamgeven en de kortstondige aard van ons bestaan. Voor dit project stelde Mitchell nauwgezet een uitgebreide lijst samen van verdwenen entiteiten, variërend van uitgestorven dieren tot verdwenen geuren. Hoewel de lijst encyclopedisch van aard is, erkent de kunstenaar de inherente onvolledigheid van de namenlijst... en de potentiële evolutie van het project. De aflevering eindigt met een anekdote over de toevallige connecties rond Mitchells eigen naam, en benadrukt de onverwachte manieren waarop namen ons leven vorm kunnen geven.
Aflevering 7 – Names, Power, and Accountability: Lawyer and Artist Shevaun Wright's Name Takes
In deze aflevering van Name Takes bespreekt kunstenaar Shevaun Wright haar project "Class Action", waarin ze de naamgeving van een galerij van de universiteit UCLA in Los Angeles, Californië, onderzoekt. Het gesprek tussen Sarah Demeuse en Wright gaat in op de psychologische impact van herhaalde blootstelling aan namen, het concept van het witwassen van reputaties door kunstfilantropie en Wright's juridische inspanningen om de aanwezigheid van de naam van een financier op het schoolgebouw aan te vechten. Ondanks dat ze is afgestudeerd, blijft ze zich inzetten voor activisme en het vergroten van het bewustzijn over verantwoordingsplicht in de naamgeving van universiteiten. De aflevering eindigt met reflecties op de eigen naam van de kunstenaar, waarbij de veelzijdige lagen van betekenis die in namen besloten liggen worden benadrukt.
Aflevering 8 – Identity, Originality, Authenticity, and Other Unreliable Terms in Art: Artist Jun Yang’s Name Takes
In deze aflevering van Name Takes bespreekt kunstenaar Jun Yang zijn artistieke loopbaan en de betekenis van namen in de kunstwereld. Hij verkent de uitdagingen van culturele verwachtingen en vooroordelen in de kunstgemeenschap, waaronder gevallen van uitsluiting van tentoonstellingen op basis van zijn naam. Hierdoor is de interesse gewekt om het concept en de rol van de autobiografie in de kunst te onderzoeken. Yang stelt in zijn werk ook vragen over artistieke individualiteit. Een van de voorbeelden waar hij over vertelt is een project waarbij een andere kunstenaar met dezelfde naam betrokken is. In dit interview met schrijver Mary Wang maakt Yang zich sterk voor het gebruik van namen om institutionele conventies te doorbreken en veranderingen in de kunstwereld te stimuleren.
Aflevering 9 – From a Street Name to the Name of a Dutch Desert: Artist Cihad Caner's Name Takes
Voor deze aflevering van Name Takes nodigt curator Sofía Hernández Chong Cuy kunstenaar Cihad Caner uit voor een gesprek in een opnamestudio in Rotterdam, waar ze allebei wonen. Caner geeft inzicht in zijn artistieke werkwijze en onderzoekt thema's als migratie en identiteit in video, installaties en fotografie. Centraal in hun gesprek staat het onderzoek van de kunstenaar naar het Nederlandse gebak Moorkop. Caner spreekt over de manieren waarop dit gebak in het bijzonder en kwesties van representatie in het algemeen in zijn werk voorkomen. Caner's verkenningstocht zet luisteraars aan om kritisch te kijken naar de kracht van namen en verhalen, die een brug slaan tussen het verleden en het heden, om raciale vooroordelen uit te dagen en collectieve geschiedenissen opnieuw vorm te geven.
Aflevering 10 – World Building and the Invention of Language: Author Ken Liu's Name Takes
In deze aflevering van Name Takes onderstreept auteur Ken Liu vanuit zijn toekomstvisie de diepgaande verschillen tussen mondelinge en geletterde samenlevingen. In dit interview met Mary Wang geeft Liu een diep inzicht in de complexiteit van het opbouwen van een wereld, taalconstructie en de betekenis van naamgeving. Centraal in hun gesprek staat een taal die Liu heeft gecreëerd als verbindend element tussen de verschillende culturen van zijn fictieve rijk; die ruimte heet Dara en de taal heet Classical Ano. Liu legt ook zijn concept van 'silk punk fantasy' uit als een middel om verschillende wereldwijde tradities met elkaar te verweven. Liu benadrukt de narratieve technologieën die vorm geven aan de collectieve identiteit van de samenleving en pleit voor een dieper begrip van het vertellen van verhalen. Hij geeft ook persoonlijke reflecties over zijn naam online: "Kyliu99".
Luister naar Name Takes op Spotify, Apple Podcasts, Anchor, Google Podcasts, en verken de verhalen achter namen met Kunstinstituut Melly.
Credits
De zes nieuwe afleveringen van Name Takes zijn ontwikkeld door Sarah Demeuse, Sofía Hernández Chong Cuy en Mary Wang. De stemopname, mixing en originele muziek van de podcast zijn ontwikkeld door Jan Pohl bij Okapi Recordings in Rotterdam. De audiobestanden zijn gemasterd door Masterenzo Mastering. De productiecoördinatie werd geleid door Rosa de Graaf en Wendy van Slagmaat Bos, en de communicatie en marketing door Jeroen Lavèn. Het grafisch ontwerp van Name Takes is van Wooseok Jang van Orange Slice Type, die deelnam aan de derde jaarlijkse editie van CLIP, van 2020 tot 2021.
In de eerste vier afleveringen van Name Takes hoorden we de stemmen van: Ayreen Anastas & Rene Gabri, Benvenuto Chavajay, Sarah Demeuse, Anais Duplain, Sofía Hernández Chong Cuy, Nicoline van Harskamp, Sasha Huber, Sara Rajaei, Wong Kit Yi, Fernanda Laguna, Every Ocean, Jan Pohl, Jurith Schols, Andrea Valencia Aranda, en Aqueene Wilson.
De eerste vier afleveringen van Name Takes kwamen tot stand dankzij een gift van een donateur die niet bij naam genoemd wil worden. De zes nieuwe afleveringen worden geproduceerd dankzij de steun van het Cultuurfonds | Breeman Talle Fonds.