Name Takes — Aflevering 1 t/m 4, gelanceeerd in 2021
Spotify | Apple Podcasts | Anchor | Google Podcasts
Wat zijn de verhalen achter bepaalde namen? Welke doelen promoten specifieke namen? En: hoe kan de betekenis van een naam naar verloop van tijd veranderen?
Name Takes vertelt verhalen over vernoemen; van straatnamen tot namen van gebouwen en mensen en daar voorbij. Door kunstenaars uit te nodigen en te praten over cases uit de kunstwereld benadrukt podcast-host Kay Em de manieren waarop kunst een rol kan spelen bij betekenisgeving. Het pilot-seizoen van Name Takes bestaat uit vier afleveringen. Deze zijn hieronder te beluisteren of via je favoriete podcast app (Spotify, Apple Podcasts, Anchor, Google Podcasts). In deze podcast wordt onderzocht hoe namen worden gegeven, aangenomen, veranderd en gebruikt. De afleveringen zijn opgebouwd uit persoonlijke verhalen, historische voorbeelden, voordrachten en interviews.
Kunstinstituut Melly in Rotterdam, eerder bekend als Witte de With Centrum voor Hedendaagse Kunst, kan bogen op een geschiedenis van urgente, innovatieve en prijswinnende publicaties, die uiteenlopen van kunstenaarsboeken tot tentoonstellingscatalogi en online tijdschriften. De podcast Name Takes bouwt hierop voort, evenals op het nog altijd lopende onderzoek dat in 2018 in gang werd gezet als onderdeel van het meerjarige ‘initiatief tot naamsverandering’. Lees er hier meer over.
Tot slot is deze podcast een antwoord op een publiek verzoek, namelijk om als instituut een spreekbuis te zijn voor actief leren van het verleden. Dit verzoek werd veelgehoord tijdens de publieke inspraakfase van ons institutionele hernoemingsproces, in 2020. Wij vinden dat hedendaagse middelen en de kunst van nu ons kunnen helpen te leren van het verleden. We geven hier actief vorm aan door met onze activiteiten perspectieven van vroeger en nu met elkaar te verbinden. Name Takes is daar een voorbeeld van.
PILOT SEIZOEN
De afleveringen zijn gescript in het Engels en beschikbaar met Engelse ondertitels op ons YouTube-kanaal. Nederlandse ondertitels zullen binnenkort beschikbaar zijn.
Aflevering 1: Naamgeving
Host Kay Em verkent de historische context van namen, met een centrale rol voor de naam Witte de With, de naam die ons instituut kreeg in 1990. Door afwisselend terug en vooruit te kijken behandelt ze straatnamen, voorgestelde gemeenschappen en koloniale geschiedenis in Nederland. De uitzending eindigt met een fragment van een film in ontwikkeling van de Rotterdamse kunstenaar Sara Rajaei, waarin een verhaal wordt verteld over straatnaamgeving in De Stad van de Dichters.
Aflevering 2: Naamsverandering
Kay Em ontleedt het hernoemingsproces, dat begon bij Witte de With Centrum voor Hedendaagse Kunst en leidde tot Kunstinstituut Melly, en kijkt daarbij naar dissonant, of wringend, erfgoed. Ze verbindt de naamsverandering van ons instituut aan andere actuele hernoemingsprocessen en voorbeelden van plaatsgebonden kunstpraktijken. Kunstenaar Sasha Huber bevraagt een problematisch geval van naamgeving en legt uit hoe haar uitgesproken antiracisme samengaat met haar kunstpraktijk. De aflevering eindigt met een reflectie op de betekenis van namen door kunstenaars Ayreen Anastas en Rene Gabri.
Aflevering 3: Een naam aannemen
Wat gebeurt er als een kunstenaar een nieuwe naam en identiteit aanneemt? En met welke beweegredenen en consequenties kunnen zij dit doen? Kay Em combineert persoonlijke verhalen door en over kunstenaarsnamen in verschillende continenten: dichter Anaïs Duplan uit New York, kunstenaar Wong Kit Yi uit Hong Kong, en kunstenaar, schrijver en organisator Fernanda Laguna uit Buenos Aires. Deze aflevering eindigt met een zeer intieme voordracht door de in Stockholm gevestigde kunstenaar Every Ocean Hughes, over hun eigen naamsverandering.
Aflevering 4: Naamsgebruik
In de laatste jaren is #saytheirnames wijdverspreid bekend geraakt. Waarom is een naam noemen zo belangrijk? Kay Em onderzoekt wat het betekent om iemands naam te zeggen, niet te zeggen of niet in staat te zijn om iemands naam te vermelden. De Guatemalteekse kunstenaar Benvenuto Chavajay spreekt over inheemse talen, misnoemen en stilte. Curator Andrea Valencia reflecteert op de namen die niet zijn opgenomen in het 9/11 monument in New York. Deze aflevering eindigt met een bijdrage van kunstenaar Nicoline van Harskamp over haar project ‘My Name is Language’.
SEIZOEN EEN
Het storyboard voor nieuwe afleveringen is in ontwikkeling. Als je voor deze nieuwe afleveringen een verhaal met ons wil delen over een naam of over de cultuur rondom vernoemen in het algemeen, stuur dan een e-mail naar: podcast [at] kunstinstituutmelly.nl.
CREDITS
De pilot-afleveringen van Name Takes zijn geschreven door Sarah Demeuse en Sofía Hernández Chong Cuy. Host is Kay Em, een personage van Aqueene Wilson, werkzaam bij Kunstinstituut Melly als Fellow van het programma Collectief Leren in de Praktijk (CLIP), seizoen 2020-2021. De stem van de getalenteerde Jurith Schols draagt enkele citaten. Verantwoordelijk voor de stemopname, geluidsmix en originele muziek is Jan Pohl van Okapi Recordings in Rotterdam. De audiobestanden zijn bewerkt door Masterenzo Mastering. Productiemanagement lag in handen van Wendy van Slagmaat Bos, voor de communicatie en marketing was Jeroen Lavèn verantwoordelijk. Het grafisch ontwerp van Name Takes is van Wooseok Jan (Orange Slice Type), deelnemer aan de derde jaarlijkse editie van CLIP (2020-2021).
Het pilot-seizoen van Name Takes is geproduceerd door Kunstinstituut Melly in Rotterdam, met dank aan een gift van een begunstiger die anoniem wenst te blijven. Als je interesse hebt om Name Take financieel te ondersteunen of een (eenmalige) donatie te maken, met naam en toenaam of anoniem, neem dan contact op via: support [at] kunstinstituutmelly.nl.