PERFORMANCE: Black Joy/White Fragility
11:00–18:00
Performances zonder tijdschema en gratis met toegang.
Deze tekst is een vertaling van een tekst geschreven door de kunstenaar.*
Black Joy/White Fragility is een performance-installatie die in twee verschillende vormen bestaat: in een geactiveerd vorm met doorlopende performances en in een niet-geactiveerde vorm als installatie. Het werk vertrekt vanuit een specifieke QTBIPOC sociale ervaring en creëert in beide vormen een ruimte die zowel helend als transformerend is.
De installatie werkt met licht, geluid, kleur en objecten die speciaal geselecteerd zijn om de helende energie in de ruimte te cultiveren. Daarnaast laten de persoonlijke geschiedenissen en verhalen van alle performers hun sporen na in de loop van de presentatie van het werk.
Mineralen als Fluoriet en Epidoot, elk met hun eigen specifieke en unieke kwaliteiten, stimuleren de mogelijkheid tot transformatie. Andere objecten in de installatie dienen als subversieve elementen om de institutionele context open te breken in een hybride sociale omgeving.
In de geactiveerde vorm dansen performers samen op verschillende stijlen clubmuziek in een unrestricted sociality. Ally cast members, bondgenoten van Black Joy, ondersteunen het werk en verstoren tegelijkertijd het alledaagse leven van het museum.
Op de performance dagen mag het werk alleen van buitenaf bekeken worden. Het publiek mag geen foto’s of video-opnamen maken van de dansers. De performers kunnen bezoekers uitnodigen om om het werk te versterken door samen met de cast te dansen
Een thematische lijn in Black Joy/White Fragility is de gaze, de blik en het perspectief van degene die kijkt. Wat voor een omgeving willen we creëren en wat voor een omgeving zou realiteit kunnen worden? Wat gebeurt er met de notie van transparantie als we erkennen dat we bekeken worden? Wat is de rol van de blik in een safe/r space, een veilige of veiligere ruimte?
Ons doel is om met onze gemeenschappelijke kennis en ervaring onbeschaamd zwarte vreugde te belichamen. Black Joy/White Fragility gebruikt een non-verbale, kinetische taal van verwantschap en verwijst naar de-aesthetics, desidentificatie, desoriëntatie en dis-ruptie.
We willen collectief de omkering van de institutionele blik ervaren en dansen alsof iedereen kijkt. Wanneer we de blik bewust activeren, wordt het mogelijk om sommige traumatische geschiedenissen van het museum teniet te doen. In die zin is deze performatieve interventie een radicale daad van gemeenschapsvorming.
Black Joy/White Fragility stelt PoC centraal en raakt aan de Stone Tape Theory en The Aesthetics of Possibility.
De T-shirts die door de performers gedragen worden, zijn ook in een gelimiteerde oplage te koop in de boekwinkel en via Melly’s webshop. Met de teksten die op de T-shirts geprint zijn, kunnen de sentimenten van Black Joy/White Fragility buiten de muren van het instituut verder worden verspreid.
Let op: op de performance dagen mag het werk alleen van buitenaf bekeken worden. Het publiek mag geen foto’s of video-opnamen maken van de dansers.
*Noot bij de Nederlandse tekst: Joy Mariama Smith gebruikt diverse begrippen in een directe referentie aan schrijvers, theorieën en terminologie in een Engelstalige context. In de Nederlandse vertaling van hun tekst zijn deze begrippen grotendeels niet vertaald om het mogelijk te maken om online meer informatie en achtergronden te vinden.
Performers per datum
6 oktober: Ieva Barsauskaite, Estrellx Supernova, Ada M. Patterson en Mohamed Boujarra
15 oktober: Ahmed El Gendy, Devika Chotoe, Parisa Madani, Antonella Fittipaldi, Auro Orso, Isabel Kwarteng, Dandelion Eghosa, Esther Arribas en Carly Rose Bedford
21 oktober: Sharlan Adams, Mohamed Boujarra, Emanuel Oladokun, Mini Maxwell, G, Annick Kleizen en Michael Ludwig Tsouloukidse
24 oktober: Sharlan Adams, Ada M. Patterson, Mini Maxwell, G, Ciro Goudsmit, June Yuen Ting, Roberto Perez Gayo, en Anthony Nestel
DJs: Seven Angels, KILLA, Sophie Ruston en DJ NEON QUEEN
Awareness mediators: Charlie Serviss en Francelino Lopes
Meer informatie over toegankelijkheid