NL EN

Free Heri Heri for All

Live Gratis toegang

Elk jaar vieren we Keti Koti door onderdeel te zijn van Free Heri Heri for All, een nationale herdenkingsmaaltijd die gratis uitgedeeld wordt. Dit jaar werken we samen met Kunsthal Rotterdam op zondag 30 juni. Kom en eet met ons mee, geniet van de muziek en het samenkomen.

Over Keti Koti

Keti Koti is een van oorsprong Surinaamse Herdenking en feestdag op 1 juli. Keti Koti betekent ‘gebroken ketenen’ en staat symbool voor de beëindiging van de slavernij. Op 1 juli 1863 schafte het Koninkrijk der Nederlanden met de Emancipatiewet de slavernij af in Suriname en op de voormalige Nederlandse Antillen. Echter duurde het nog tot 1873 voordat daadwerkelijk alle tot slaaf gemaakten vrij waren. Op 1 juli 2023 was dat 150 jaar geleden.

Over Heri Heri

Heri Heri is een traditioneel Surinaams gerecht dat is ontstaan uit wat op de plantages werd verbouwd en gegeten door de tot slaaf gemaakte voorouders. In de inheemse keuken en in verschillende Afrikaanse keukens lijken er al voor slavernij soortgelijke gerechten waar aardvruchten en vis samenkomen te bestaan. Het gerecht zoals wij dat nu kennen bestaat uit gekookte zoete aardappel, cassave, gele en groene (bak) banaan, gezouten vis (bakkeljauw), een ei en garnering. Het gerecht is een symbool van herinnering en eert de voorouders.

Free Heri Heri for All, opgericht door Arya en Ira Kip, heeft als doel het bewustzijn over deze historische dag te vergroten door middel van een gezamenlijke maaltijd. Ter herinnering aan het slavernijverleden van het Nederlandse Koninkrijk en om het verleden met het heden te verbinden, kan in het hele land gratis en gezamenlijk het Surinaamse gerecht Heri Heri gegeten worden. Zo wordt het verleden niet vergeten en is de belofte van een rechtvaardiger toekomst mogelijk.

Eten, muziek en ontmoeten

Je kunt op zondag 30 juni van 14 tot 16 uur je gratis maaltijd afhalen bij Kunstinstituut Melly. In onze MELLY Bookshop en Café draait DJokai van 14.30 tot 15.30 uur. De Rotterdamse DJ heeft zijn roots in Suriname en gaat een gevarieerde selectie draaien: verwacht een mix van nieuwe Surinaamse artiesten en andere muziek uit de diasporagemeenschap. Kijk op de website van Kunsthal Rotterdam voor de tijden van hun programma op 30 juni.

Dit evenement is gratis en reserveren is niet nodig.

Met dank aan Ed de Meijer, Lilian Rigters en Bernadette Mowlabaks van Jan van der Ploeghuis. Free Heri Heri For All is een initiatief van KIP Republic en samenwerkende partners.

Netwerk

Verwante items

back