Fondsenwerving voor Turkije, Syrië en de Koerdische regio's
18:30–22:00
Locatie: Nieuwe Instituut
Kom op vrijdag 17 maart naar een fondsenwervingsprogramma georganiseerd door Nieuwe Instituut in samenwerking met het initiatief Artists in Solidarity Netherlands, Kunstinstituut Melly, de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam, het Mondriaan Fonds, Stimuleringsfonds, Rijksakademie van Beeldende Kunsten en Het Nieuwe Café.
Tijdens de avond zal het Nieuwe Instituut zorgen voor lezingen, versnaperingen en een live verkoop van kunst die rechtstreeks bijdraagt aan de fondsenwerving. Als onderdeel van deze verkoop schenkt Cecilia Vicuña samen met Kunstinstituut Melly een editie van haar zeefdruk 'El Paro', samen met een gezamenlijk textielwerk dat is gemaakt tijdens een TRAININGS-sessie "Crisis op afstand beleven" onder leiding van Diana Al-Halabi en Hilda Moucharrafieh op zaterdag 11 maart.
Dit wandtapijt is gemaakt door een groep kunstenaars uit verschillende diasporagemeenschappen die samenkomen in Kunstinstituut Melly om hun ervaringen in de nasleep van deze tragedie te delen, te reflecteren en te kanaliseren.
Tijdens de verwoestende aardbevingen in Turkije, Syrië en Koerdistan zijn minstens 50.000 mensen omgekomen en miljoenen mensen hebben hun huis verloren. Solidariteit en steun zijn urgenter dan ooit. De donaties van deze avond zullen rechtstreeks worden gebruikt om in de regio gevestigde ngo's te steunen die zich inzetten voor onmiddellijke hulp bij de aardbevingen en voor herstel en wederopbouw op lange termijn.
Tijdens dit evenement zullen de netwerken van architecten, ontwerpers, digitale makers en kunstenaars van alle betrokken partijen en organisaties in gesprek gaan met de aanwezigen. Onderdeel van de avond is een kunstverkoop met gedoneerde (ontwerp)werken die zullen bijdragen aan de inzameling van fondsen. Naast de gesprekken zullen er gerelateerde video's, muziek en eten zijn als verdere manieren om samen te komen.
Artists in Solidarity Netherlands is een groep in Nederland gevestigde kunstenaars en cultureel werkers van Turkse afkomst die collectief werken aan bewustwording, gemeenschapsvorming en fondsenwerving ten behoeve van de door de aardbevingen getroffen volkeren. Zij richten hun werk specifiek op het opbouwen van bestendige, betrouwbare relaties met basisorganisaties, initiatieven en collectieven in de regio.
Alle opbrengsten van de avond gaan naar Afet için Feminist Dayanışma (die hulp organiseren vanuit Istanbul naar de regios waar de aardbevingen plaatsvonden), Mor Dayanışma (vrouwen en kinderen in Antakya), Kırkayak Kültür (migranten en vluchtelingen in het getroffen gebied), Lubunya Deprem (LGBTI+ en sekswerkers in de hele regio), Heyvasor ((Red Crescent over Rojava) and Dört Ayaklı Şehir (dieren in het getroffen gebied).
Voor vragen en algemeen contact rondom deze actie kun je contact opnemen met Artists in Solidarity Netherlands (artistsinsolidaritynl [at] gmail.com) of Hoofd Programma van Nieuwe Instituut, Flora van Gaalen (f.vangaalen [at] nieuweinstituut.nl).