NL EN

Ontkenning, Schuld, Schaamte

Vertrekkend vanuit de vraag: “Wat betekent het om te dekoloniseren en wat zijn de ethische vraagstukken die ten grondslag liggen aan dit project?”, opent First Things First (Katayoun Arian, Louise Autar, Max de Ploeg) met Ontkenning, Schuld, Schaamte de discussie over de actualiteiten rondom dekolonisatie in Nederland.

De avond begint met een introductie over de totstandkoming van dit programma, gevolgd door een paneldiscussie met drie genodigden die actief zijn binnen de Nederlandse debatten en acties op het gebied van dekolonialiteit: Mercedes Zandwijken, Pravini Baboeram en De Grauwe Eeuw. Dit programma belicht de manieren waarop verdedigingsmechanismen van het ego - ontkenning, schuld en schaamte – gestalte krijgen binnen de dekoloniale praktijk.

Daarbij is het werk van Grada Kilomba significant voor de kaders van deze discussie. In haar boek Plantation Memories (2008) beschrijft Kilomba de ‘vijf verschillende verdedigingsmechanismen van het ego waar het witte subject doorheen gaat om in staat te zijn te luisteren, om zich bewust te worden van de eigen witheid en van zichzelf als de uitvoerder van racisme: onkenning / schuld / schaamte / erkenning / herstel (Kilomba, 2008: 22). Met Ontkenning, Schuld, Schaamte zet First Things First Kilomba’s eerste drie stadia van bewustwording in als instrumenten om kolonialiteit zichtbaar te maken.

In Ontkenning, Schuld, Schaamte zal tevens de volgende vraag centraal staan: “Wat betekent het om te spreken in het centrum (in dit geval, Witte de With Center for Contemporary Art), wanneer de afwezigheid van de stem van het gekoloniseerde subject gelezen kan worden als emblematisch voor de moeilijkheid om de stem van het koloniale subject te vertegenwoordigen, en als bevestiging van het feit dat er geen ruimte is waar het gekoloniseerde subject kan spreken?” (vertaald uit: Kilomba, 2008: 27).

Ontkenning, Schuld, Schaamte maakt onderdeel uit van Dekoloniale Opties: de toekomst van het dekoloniseren. Dit programma van First Things First stelt de kritische bevraging en bediscussiëring van kolonialiteit in de Nederlandse samenleving en daarbuiten centraal in de week van 10 t/m 16 juli 2017. Met een gesloten workshop en de performance ILLUSIONS van Grada Kilomba tijdens het afsluitende event van Dekoloniale Opties op vrijdag 14 juli, wil First Things First de laatste twee stadia van bewustwording - erkenning en herstel – van een kader voorzien via discussie, performance en dialoog.

[figure denial_guilt_shame_live]

Programma

18:30 - 19:15 uur: Introductie over wat het betekent om te dekoloniseren en de totstandkoming van het week-programma Dekoloniale Opties: de toekomst van het dekoloniseren. Katayoun Arian en Louise Autar, First Things First.
19.15 - 19.30 uur: Pauze
19.30 - 21:00 uur: Paneldiscussie, gemodereerd door Max de Ploeg (First Things First) met Mercedes Zandwijken, Pravini Baboeram en De Grauwe Eeuw. Het panel bespreekt wat het betekent om te dekoloniseren en op welke manieren ontkenning, schuld en schaamte geactiveerd worden wanneer kolonisatie en kolonialiteit ter tafel komen.
21:00 - 21:30 uur: Discussie met het publiek

Deelnemers

Verwante items

back