Rijksakademie van Beeldende Kunsten
De Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam (bij wet opgericht in 1870) selecteert toptalent om het te laten excelleren in een hoogwaardige artistieke, technische en theoretische omgeving waar onderzoek, experiment en de ontwikkeling van vernieuwende kunst centraal staan. Door een wereldomspannend netwerk te ontwikkelen en te ontsluiten en partnerships aan te gaan wordt een evidente artistieke, maatschappelijke en economische waarde toegevoegd aan het Nederlandse en internationale kunstenveld, met Amsterdam als knooppunt.De naam verwijst naar de klassieke Akademia, een plek waar filosofen, wetenschappers en kunstenaars elkaar ontmoeten om kennis en ideeën te toetsen en uit te wisselen. De Rijksakademie heeft drie kerntaken: de Residency, de Prix de Rome en de Collecties (kunstcollecties, bibliotheek en kunstenaarsdocumentatie).
Residency
De Rijksakademie Residency biedt artistieke, theoretische en technische faciliteiten en expertise op het hoogste niveau aan circa 50 kunstenaars uit de hele wereld. Gedurende een periode van maximaal 2 jaar werken zijn aan verdieping, verbreding en versnelling van hun kunstpraktijk – individueel en maatschappelijk.
Prix de Rome
De oudste Nederlandse ‘staats’prijs voor beeldend kunstenaars en architecten woonachtig in Nederland, bestaat al ruim 200 jaar. De Prix de Rome traceert talent en signaleert trends in Nederland – in een internationale context. De shortlist kandidaten werken ruim 3 maanden in de Rijksakademie aan hun eindpresentatie.
Collecties
De Rijksakademie beheert sinds haar oprichting belangrijke hedendaagse en historische collecties (bibliotheek, kunstcollecties en kunstenaarsdocumentatie). De collecties worden actief geraadpleegd door residents en zijn toegankelijk voor publiek.