Rotterdam Cultural Histories #20: het Museum voor Onderwijs en Kunst
De twintigste editie van Rotterdam Cultural Histories is een presentatie over het Museum voor Onderwijs en Kunst dat van 1880 tot 1884 in de Witte de Withstraat gevestigd was. Dit kortstondige museum in Rotterdam bevond zich op een steenworp afstand van het gebouw van Kunstinstituut Melly, dat op zijn beurt in de jaren 1870 werd gebouwd als een vrouwelijke burgerschool.
Het Museum voor Onderwijs en Kunst werd opgericht door de Rotterdamse uitgevers J. van der Hoeven en D. Buys. Hun benadering van de educatieve roeping voor musea was eigenaardig, of in ieder geval ondernemender en minder heilig dan wij dat tegenwoordig achten: enerzijds presenteerden de tentoonstellingen van het museum artistiek, wetenschappelijk en pedagogisch materiaal; anderzijds fungeerden deze tentoonstellingen ook als commerciële uitstallingen, aangezien veel objecten ook te koop waren. Dit tweeledige doel bevorderde dat kunst als hulpmiddel werd gebruikt om in een nieuwe context te leren.
Deze tentoonstelling presenteert materiaal van het Museum voor Onderwijs en Kunst uit het Stadsarchief Rotterdam, waaronder een buurtplattegrond uit 1880; de museumbrochure, promotiemateriaal en plattegrond, alsmede pagina's van de verkoopinventaris van de collectie van het museum. Deze presentatie is onderdeel van de serie Rotterdam Cultural Histories van Kunstinstituut Melly en TENT. Ook inspirerend voor de presentatie is Melly's doorlopende projectreeks Anchored, waarin geschiedenissen van ons gebouw, onze straat en onze buren worden onderzocht.
Rotterdam Cultural Histories #20: het Museum voor Onderwijs en Kunst wordt georganiseerd door een team van Kunstinstituut Melly: Sofía Hernández Chong Cuy, Julija Mockutė, Paul van Gennip, Wendy van Slagmaat-Bos en Jeroen Lavèn. Wij danken Lonneke Visser, Lineke van den Bout, Maaike Heemskerk, Tim van der Post, Corinne Lampen, Martijn Verbon en Janneke Pierhagen en erkennen het historisch werk dat is verricht door Luca van Buren en het Nationaal Onderwijsmuseum.