Jef Geys — Wat eten wij vandaag?
De tentoonstelling Wat eten wij vandaag? van de kunstenaar Jef Geys (1934, Leopoldsburg, België), werd gerealiseerd met de medewerking van de families Bast, Battes-Risse, De Bruin, Diepstraten, Groot-Van Halem, Roodbeen-Boode, Sevenhuijsen, Van Schouwen en Verkade uit Rotterdam en Capelle aan den IJssel. De tentoonstelling sloot aan bij de manifestatie Architecture International Rotterdam – Alexander, waarvan de slottentoonstelling De Alexanderpolder, waar de stad verder gaatgelijktijdig te zien was in de Kunsthal Roterdam.
Jef Geys realiseert sinds eind jaren ’50 kunstwerken en projecten die de functie van kunst en de mechanismen van tentoonstellingen analyseren. Steeds relativeert Jef Geys het belang van het “tentoonstellingseffect” en onderzoekt hij het morele en sociale contract tussen de kunstwereld en de alledaagse wereld. Zijn kunstwerken hanteert Jef Geys als aanzetten tot kritisch denken en kijken. De schijnbare vanzelfsprekendheid van de dingen, en dus ook van kunst en kunstwerken, wordt letterlijk en figuurlijk te kijk gezet.
De tentoonstelling Wat eten wij vandaag? was verbonden aan de manifestatie Architecture International Rotterdam – Alexander, waarin de Rotterdamse Kunststichting de naoorlogse woonwijken in Rotterdam en in het bijzonder die in de Alexanderpolder tot thema stelde. Evenals AIR-Alexander ging Wat eten wij vandaag? over hoe wij kijken naar de architectuur van de stedelijke omgeving. In Wat eten wij vandaag? gaf Jef Geys de zeggenschap over het wonen in de Alexanderpolder ook aan de bewoners zelf. Daartoe had hij de leden van negen families uit de Alexanderpolder uitgenodigd om een eigen aandeel in zijn tentoonstelling te realiseren. Zij toonden onder meer foto’s van hun woonomgeving en berichtten in tekst en beeld over hun ervaringen met de architectuur van de Alexanderpolder.
Het Kempens Informatieblad, een krant die sinds 1965 in speciale edities de tentoonstellingen en projecten van Jef Geys begeleidt, verscheen driemaal in een ‘Speciale Editie Alexanderpolder’. Het blad verscheen op 13 oktober, 2 november en 23 november, en werd in een oplage van 258.000 exemplaren als bijlage van De Havenloods/Het Zuiden huis-aan-huis blad in Rotterdam en Capelle aan den Ussel verspreid.
Aan Het Kempens Informatieblad, Speciale Editie Alexanderpolder werd medewerking verleend door onder meer bewoners uit de Alexanderpolder, de kunstenaars Andrea Blum, Eugenio Dittborn, Arno van der Mark en Jeff Wall, de architecten Edgardo J. Martinez en Guy Mertens en de schrijvers Walter van den Broeck, Joris Note en Leo Pleysier. Het redactielokaal van Het Kempens Informatieblad maakte deel uit van de tentoonstelling.
Gedurende de gehele tentoonstellingsperiode werden van maandag tot en met zaterdag van 18.40 tot 19.00 uur de avondmaaltijden van de negen medewerkende families uit de Alexanderpolder uitgezonden door Stads TV Rotterdam. Televisie heeft in het werk van Jef Geys steeds een belangrijke rol gespeeld. Jef Geys vergelijkt vaak de strategieen van tentoonstellingen met televisie-verslaggeving en pornografie.
Ter afsluiting van het project Wat eten wij vandaag? werd een discussie gehouden met verschillende medewerkers aan het project over de betekenis en zin van de manifestatie AIR-Alexander en de tentoonstelling van Jef Geys. Deze discussie werd op zaterdag 27 november van rechtstreeks door Stads TV Rotterdam uitgezonden.
De tentoonstelling Wat eten wij vandaag? werd gedocumenteerd in Cahier #2.