Deelnemers
- Dennis Adams, Atelier Quadrat, Maura Biava, Charles Correa, Georges Descombes, Anthony Dunne, Fiona Raby, Gross.Max, Teresita Fernández, George Hargreaves, Cristina Iglesias, Kamel Louafi, Cildo Meireles, Piet Oudolf, SANAA, Ken Worpole
Hortus Conclusus / Breeze of AIR, een samenwerkingsproject van Witte de With en AIR (Architecture International Rotterdam), onderzoekt de betekenis van de omsloten tuin (hortus conclusus) voor de moderne stad. De Rotterdamse humanist Desiderius Erasmus zag de omsloten tuin als een plaats voor verinnerlijking en contemplatie. Deze waarden spelen een steeds prominentere rol in de hedendaagse stadsontwikkeling waarin men streeft naar meer rustplaatsen en natuur. In Hortus Conclusus richten beeldend kunstenaars en ontwerpers uit verschillende tuintradities zich op de omsloten tuin als typologie en idee. De ontwerpers tonen vernieuwende concepten voor de openbare stadstuin. De kunstenaars presenteren werk geïnspireerd op het erasmiaanse idee van de hortus conclusus.
Zeger Reyers (NL) toont paddestoelsculpturen gekweekt in de kelder van Witte de With. Elmgreen en Dragset (DK; N) presenteren hun ontwerp voor een paviljoen in de rozentuin van het Museumpark en de afwijzende reactie daarop van de Rotterdamse gemeente. Dennis Adams (USA) reproduceert de omstreden afwerkplek op de Keileweg in de vorm van een speelplaats, Teresita Fernández (USA) creëert een groene oase, Fiona Raby en Anthony Dunne (UK) ontwerpen een ruimte waarin straling zichtbaar wordt gemaakt. Een aantal kunstwerken wordt gerealiseerd buiten Witte de With. Cristina Iglesias (E) maakt een labyrint van korfachtige schermen en organische vormen in een voormalig reisbureau aan de Eendrachtsweg. Maura Biava (I) ontwerpt een klein tuineiland in de Leuvehaven voor de imaginaire figuur Iride, met wie de bezoeker van Witte de With per e-mail kan communiceren. Het werk 'Two Trees' van Cildo Meireles (Br) wordt zowel in Witte de With als op een pleintje in de buurt uitgevoerd.
Voor negen locaties, ten noorden en ten zuiden van de Nieuwe Maas, heeft AIR landschapsarchitecten uit de westerse- en niet westerse ontwerpcultuur uitgenodigd. Zij worden uitgedaagd om in beeld te brengen wat de Rotterdamse stadstuin van de eenentwintigste eeuw zou kunnen zijn en te komen met vernieuwende concepten op het gebied van inrichting, beheer, onderhoud en gebruik.
De ontwerpers en locaties:
Adriaan Geuze, Opricter van West 8 (NL): Een Erasmian tuin van de eenentwintigste eeuw als uitbreiding van het Arboretum Trompenburg.
Charles Correa (IND): Een sublieme museumtuin voor de tuinkunst in de binnentuin van Museum Boijmans Van Beuningen.
Kazuyo Sejima (JPN): Een verborgen, groene rustplaats voor contemplatie, een stiltecentrum van de openbare ruimte op het dak van Las Palmas op de Wilhelminapier van de Kop van Zuid.
George Hargreaves (VS): Een veilige idylle van een kwetsbare bloemen- in hartje Rotterdam, de Lijnbaanhoven Joost Banckertsplaats en Jan Evertsenplaats.
Georges Descombes (CH): De openbare wandelroute vanuit het centrum langs de tuinen, in het Museumpark, over de Westzeedijk naar Het Park tot aan de Maas.
Kamel Louafi (AR/D): De internationaal bevolkte huiskamer van de stad in de openlucht van de Valkeniersweide in Vreewijk, een uitloper van het Zuiderpark.
Piet Oudolf (NL): Het vele groen van het Spinozapark in het centrum van de naoorlogse buitenwijk Lombardijen tot zijn essentie van de ervaring van een tuin terugbrengen.
Gross.Max. (UK): De gemeenschappelijke tuin voor de buurt op of naast het toekomstige Hofpleinviaduct in de Agniesebuurt.
Atelier Quadrat (NL): Een onderzoek naar de agenda van de (semi-) openbare ruimte van het toekomstige Centraal Station van Rotterdam en de rol van (overdekte) tuinen daarin.
Breeze of AIR is de zevende editie die in de traditie van Architecture International Rotterdam wordt georganiseerd. AIR onderzoekt architectonische vraagstukken van de Europese stad, met als casus Rotterdam en regio. AIR fungeert als onafhankelijk laboratorium voor stedenbouwkundige en architectonische kwesties. Het verbindt lokale en internationale thema's en betrekt vakpubliek, beleidsmakers, bestuurders, overheden en gebruikers bij vernieuwende visies op ruimtelijke ontwikkelingsvraagstukken. De resultaten worden gepresenteerd in tentoonstellingen, lezingen, discussies, publicaties. AIR is interdisciplinair van opzet.