NL EN

The Sixties, Seventies, Eighties, Nineties and ´Now-ties´

Als afsluiting op de tentoonstelling A Literature of Images van Ian Wallace host Witte de With dagelijks, van 4 tot 8 februari, vijf presentaties onder de titel The Sixties, Seventies, Eighties, Nineties & ´Now-ties´.

Dagelijks om 17:00 uur

4 feb: Maarten van Rossem, historicus
5 feb: Lex Heerma van Voss, Adjunct directeur en onderzoeker aan het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis Amsterdam
6 feb: Maaike Meijer, hoogleraar aan het Centrum voor Gender en Diversiteit van de Universiteit van Maastricht
7 feb: Markus Müller, freelance curator en schrijver
8 feb: Ian Wallace, kunstenaar

Het programma komt tot stand in samenwerking met Studium Generale van de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Taal: Nederlands/Engels.
Reserveren is niet nodig. De presentaties zijn inbegrepen in de toegangsprijs van de tentoonstelling.

The Sixties, Seventies, Eighties, Nineties and ‘Nowties’ wordt gedocumenteerd in een magazine, geproduceerd door tien jonge studenten van de Erasmus Universiteit en het Piet Zwart Instituut. De studenten nemen het werk van Ian Wallace en de reeks presentaties als uitgangspunt voor eigen bespiegelingen. Deze publicatie bevat zowel tekst als beeld en wordt beschikbaar gemaakt voor een algemeen publiek.

Vanuit Witte de With wordt het proces begeleid door Renske Janssen en Belinda Hak. Daarnaast wordt er samengewerkt met Niels van Poecke en Willem Scholten, programmeurs Studium Generale van de Erasmus Universiteit en Vanessa Ohlraun, directeur van het MA Fine Arts programma aan het Piet Zwart Instituut in Rotterdam.

Maarten van Rossem

Lezing 4 februari

The Sixties

Maarten van Rossem spreekt over het politieke klimaat van Nederland in de jaren zestig, een tijd waarin hij zelf nog student was. De centrale vraag in zijn presentatie is: wat waren de aanleidingen voor onrust gedurende deze jaren?
Maarten van Rossem is historicus en één van Nederlands bekendste tv-persoonlijkheden. Hij is gespecialiseerd in de geschiedenis en politiek van de Verenigde Staten. Publicaties zijn onder meer: De Verenigde Staten in de Twintigste Eeuw (2001), Amerika voor en tegen, Heeft geschiedenis nut? (2003) en De Wereld volgens Maarten van Rossem (2005).

Lex Heerma van Voss

Lezing 5 februari

The early eighties: Working class and popular culture

In zijn lezing belicht Lex Heerma Van Voss de uiteenlopende facetten van populaire cultuur. Zijn aandacht schippert met name tussen beperkingen als gevolg van armoede en het beschavingsoffensief van de bourgeoisie en de wijze waarop populaire cultuur zich ontwikkelde met betrekking tot deze specifieke socio-politieke en economische omstandigheden.
Lex Heerma Van Voss studeerde geschiedenis in Utrecht en Parijs. Hij behaalde zijn PhD aan de Universiteit van Utrecht en werkte daarnaast aan de Universiteit van Leiden en Amsterdam. Als adjunct directeur en onderzoeker is hij verbonden aan de International Institute of Social History, Amsterdam. Recente publicatie zijn: Petitions in Social History (Cambridge 2001) en Class and Other Identities: Gender, Religion, and Ethnicity in the Writing of European Labor History (New York/Oxford 2002).

Maaike Meijer

Lezing 6 februari

Machtige Melodieën: Pop-reconstructies van gender in de jaren zeventig

Maaike Meijer spreekt over populaire liedjes en de wijze waarop dit muziekgenre het gender-systeem bevestigt dan wel aantast en vaak zelfs herdefinieert. In haar lezing Machtige Melodieën richt Meijer zich op Nederlandse populaire liedjes uit de jaren zestig van onder andere Corry Brokken, Conny van den Bosch en Annie MG Schmidt.

Maaike Meijer is neerlandica en literatuurwetenschapper. Zij publiceerde veel op het gebied van poëzietheorie, poëzie-interpretatie, gender-studies en etnografie en werkte veertien jaar bij Genderstudies Letteren in Utrecht. Sinds 1999 is Meijer hoogleraar-directeur van het Centrum voor Gender en Diversiteit aan de Universiteit Maastricht.

Markus Müller

Lezing 7 februari

1991 The year punk broke / The Nineties – The years art broke

In zijn lezing bespreekt Markus Müller de recente biografie van Sonic Youth en de opkomst van een “alternative nation” die gepaard ging met cross-overs tussen muziek en de beeldende kunst.

Markus Müller is de oprichter van BUREAU MUELLER, een communicatie en consultancy bureau. Hij studeerde geschiedenis, kunstgeschiedenis en American studies aan de Ruhr-Universität, Bochum, de Royal Holloway College in Londen en de American University in Washington DC. Hij heeft uitgebreid over muziek en beeldende kunst gepubliceerd waaronder Make it Funky, Strategies between Avantgarde and Pop in Visual Arts and Music, Keulen, 1999.

Ian Wallace

Lezing 8 februari

*The Nowties

Ian Wallace spreekt over zijn eigen werk en gaat in op de potentiële rol van de kunstenaar in de samenleving van vandaag de dag. Aan de hand van persoonlijke anekdotes en zijn ervaringen in de kunstpraktijk geeft Wallace een schets van zijn visie op de hedendaagse samenleving en de plaats die kunst daarbinnen inneemt.

Ian Wallace begon in 1965 met zijn kunstpraktijk. Hij ontving zijn MA in kunstgeschiedenis van de University of British Colombia (UBC) in 1968. Wallace gaf les aan de UBC van 1967 tot 1970 en aan de Emily Carr College of Art and Design van 1972 tot aan zijn pensionering in 1998. In zijn carrière exposeerde hij in prestigieuze Canadese en internationale groeps- en solotentoonstellingen in onder andere Duitsland, Zwitserland, Spanje, België, Nederland en Engeland.

Extra events:

5 februari, 18:00 uur
Aansluitend op de presentatie van Lex Heerma van Voss presenteren Witte de With & TENT. Shared Space II, een ruimtelijk ontwerp van vormgever Sebastiaan Straatsma op de 1e verdieping.

8 februari, 16:00 uur
Voorafgaande aan de presentatie van Ian Wallace vindt
de feestelijke ‘book launch’ van zijn monografie A Literature of Images plaats.

Deelnemers

back