NL EN

NO HUMANS INVOLVED

Witte de With is verheugd in Rotterdam een tentoonstelling te presenteren door HOWDOYOUSAYYAMINAFRICAN? Dit multidisciplinair kunstenaarscollectief bestaat uit 45 kunstenaars die in de afgelopen jaren in verschillende samenstellingen hebben samengeleefd en -gewerkt. De leden van het collectief zijn beeldend kunstenaars, performance kunstenaars, schrijvers, dichters, componisten, academici, en filmmakers uit de hele wereld die vanuit diverse steden cross-disciplinair samenwerken. De projecten die dit collectief bedenkt en creëert, functioneren als laboratoria voor onderzoek, productie en debat.

Leden van het collectief verbleven gedurende twee maanden in Rotterdam om nieuw werk te maken, waaronder video’s, sculpturen, geluidsinstallaties en drukwerk. Veel van deze installaties omvatten algoritmisch geproduceerde geluiden, interacties tussen piëzo-elektrische materialen en beeldmateriaal verzameld via sociale media, die in relatie tot het lichaam onderzocht worden. Door technologie en sociaal-politieke kwesties te koppelen aan de fysieke, zintuiglijke en dus affectieve wereld, benadrukt het collectief esthetisch wat schrijver Sylvia Wynter het “sociogene principe” noemt. Dit principe kan gezien worden als het resultaat van sociale conditionering en een cultureel voorgeschreven ‘gevoel van het zelf’, voortbordurend op het gedachtegoed van de schrijver en vrijheidsstrijder Frantz Fanon.

De uiteindelijke tentoonstelling heeft als vertrekpunt de vraag: “Wat betekent het om mens te zijn in een wereld waarin de menselijkheid van ‘bepaalde’ mensen voortdurend betwist wordt?” en verkent verschillende wijzen van perceptie als vormen van esthetisch, conceptueel protest en ongehoorzaamheid aan normatieve structuren. Het collectief wil een ‘nieuwe standaard’ creëren en daarmee een gesprek beginnen over de gelaagdheid van onze identiteit. Is het mogelijk om los te komen van de esthetische strategieën waaraan de kunst, door ideologische en institutionele kaders, lange tijd medeplichtig is geweest? Kan kunst het lichaam echt bevrijden van de periferie van de mythe en de representatie van het lichaam en een debat openen dat kan leiden tot een begrip van “hoe het voelt om mens te zijn”?

Readings van de tentoonstelling

Voor de duur van de tentoonstelling heeft Witte de With gastmoderators uitgenodigd een ‘reading’, oftewel interpretatieve rondleiding, te geven door de tentoonstelling.
5 juni 2015: Teana Boston-Mammah (onderzoeker Hogeschool Rotterdam)
3 juli 2015: Samir Bantal (Executive Manager, OMA)

Naast de readings vindt op 14 juli 2015 het symposium Between Nothingness and Infinity plaats.

Deelnemers

Curators

Ondersteund door

Ambassade van de Verenigde Staten van Amerika, Den Haag.

Verwante items

back