NL EN

Raimundas Malašauskas — What are we looking at tonight?

"De kinderen zullen gaan slapen, de volwassenen zullen elkaar en een onzichtbaar object in de toekomst bewonderend aanstaren en zich afvragen “Hoe weten we dat we nog in leven zijn?”; de radio zal Marvin Gaye spelen (die staat altijd boven op de vensterbank1) en papieren decoratie door Viktorija Rybakova draait op het ritme van de woorden van Jef Geys(2); Het is tegelijk 1993(3) en 2016, in dezelfde kamer en in de opgesplitste blik; Zoals in die film opgenomen vanuit het perspectief van iemand wiens identiteit zich vermenigvuldigd of halverwege veranderd. “Hoe vaak ben je al gestorven?” kunnen we ons afvragen."
R. Malašauskas

1 Op de eerste verdieping is er een raam dat uitgeeft in een kantoor van Witte de With. Hier staat een plaat van Marvin Gayes hit What’s Going On (1971). De plaat staat daar al meer dan twintig jaar; het nummer is de wachtmuziek voor Witte de Withs telefoonnummer.

2 “De woorden die ik schrijf worden weerspiegeld in de rode kerstballen die in de imaginaire kerstboom hangen die niet in mijn hotelkamer in Bredene aan Zee staat. Ze nemen vormen aan die ik nog amper kan herkennen: “zwart” is bedekt met valse sneeuw en “geldig” draait langzaam rond de groene top van de boom. “Arbeidsverdeling” wordt gereflecteerd door de roze-witte mannequin op het bleek gele stro alvorens de woorden vervagen tussen de os en de ezel. Maria’s blauwe mantel absorbeert “werkweek” en “condensatie” en “demo” glijdt van de ene namaak parel naar de andere.”
Jef Geys, What are we going to read tonight?, Cahier #2, Witte de With Publishers, 1994

3 De tentoonstelling Wat eten wij vandaag? (Witte de With, 1993) was verbonden aan de manifestatie Architecture International Rotterdam – Alexander, waarin de naoorlogse woonwijken in Rotterdam en in het bijzonder die in de Alexanderpolder onderzocht werden.

In Wat eten wij vandaag? gaf Jef Geys het zeggenschap over het wonen in de Alexanderpolder ook aan de bewoners zelf. Daartoe had hij de leden van negen families uit de Alexanderpolder uitgenodigd om een eigen aandeel in zijn tentoonstelling te realiseren. De families Bast, Battes-Risse, De Bruin, Diepstraten, Groot-Van Halem, Roodbeen-Boode, Sevenhuijsen, Van Schouwen en Verkade toonden onder meer foto’s van hun woonomgeving en berichtten in tekst en beeld over hun ervaringen met de architectuur van de Alexanderpolder.

Gedurende de gehele tentoonstellingsperiode werden van maandag tot en met zaterdag van 18.40 tot 19.00 uur de avondmaaltijden van de negen medewerkende families uit de Alexanderpolder uitgezonden door Stads TV Rotterdam.

Sculptuur door Viktorija Rybakova
Foto door Bob Goedewaagen

In Light Of 25 Years

Deze presentatie is een onderdeel van In Light Of 25 Years, dat het 25 jarig jubileum van Witte de With viert. Voor deze serie presentaties krijgen tien kunstenaars en curatoren toegang tot Witte de Withs archief en maken elk een beeld dat elementen uit de recente kunstgeschiedenis analyseert.

Deelnemers

Curators

Verwante items

back