NL EN

Michiel Huijben, nieuw werk

Vorig jaar gaven we beeldend kunstenaar Michiel Huijben de opdracht om onderzoek te doen naar het ontwerp van ons gebouw. De in Rotterdam gevestigde Huijben houdt zich in zijn artistieke praktijk niet alleen bezig met historisch en archiefonderzoek, maar ook met het uitgeven, schrijven en schetsen van alternatieve architectuurgeschiedenissen door middel van live performance, installatie en video. Ons eigen gebouw werd ontworpen door de stadsarchitect C.B. van der Tak en werd in de jaren 1870 opgeleverd als hogereburgerschool voor meisjes.

Met een live performance en deze tentoonstelling stelt Huijben hier de architectuur van het instituut centraal in zijn onderzoek. Tegen de achtergrond van het laat negentiende-eeuwse debat over een ‘officiële’ nationale stijl, gaat dit nieuwe werk op zoek naar sporen van menselijke besluitvorming, dwars door de verschillende geschiedenissen van het gebruik van deze school, het gebouw zelf en, in bredere zin, de stedelijke omgeving ervan. Deze samenkomst wordt uitgediept in twee aktes:

De Eerste Akte gaat uit van het specifieke karakter van de buitenkant van het gebouw. Het verhaal begint met 3D-scans van ornamentele sculpturen van de voorgevel van het instituut, en zoomt daarna uit naar de omringende stad via andere voorbeelden van negentiende-eeuwse architectuur in Rotterdam. Deze ornamenten kunnen worden gezien als personages, sculpturen, of simpelweg als figuranten in het debat over een nationale architectuurstijl. Huijben zal deze stukken op verschillende tijdstippen gebruiken voor een live performance; op een video is te zien hoe de kunstenaar hiervoor aan het repeteren is.

De Tweede Akte vindt plaats rond een denkbeeldige plattegrond van het interieur waarop is weergegeven hoe het gebouw oorspronkelijk werd gebruikt. Door middel van archieffoto’s en herinterpretaties van ruimtelijke opstellingen en bouwtekeningen, gaat het verhaal vervolgens in op de openheid van de ruimtes, natuurlijk licht, en de eisen die rond het begin van de twintigste eeuw werden gesteld aan onderwijsarchitectuur. De live performance van de kunstenaar neemt de
vorm aan van een lezing, en zal hier later ook te zien zijn als video.

Ook onderdeel van Huijbens presentatie is een architectonische ingreep waarmee hij deze kamer, die hiervoor werd gebruikt als kantoor, zal omvormen tot tentoonstellingsruimte. Het schema van de performances staat op onze website; zij zullen plaatsvinden met inachtneming van de 1,5 meter maatregelen .

Dit project is onderdeel van Anchored (Verankerd), een serie waarin onze directe omgeving in Rotterdam wordt onderzocht, waaronder ons gebouw, onze straat en onze buren. Ervaar ook andere projecten van Anchored in MELLY en als onderdeel van Rotterdam Cultural Histories op de eerste verdieping.

Deelnemers

Curators

Ondersteund door

Stichting Elise Mathilde Fonds, Mondriaan Fonds droeg middels het experimenteerreglement bij aan het honorarium van de kunstenaar

Verwante items

back