NL EN

Rotterdam Cultural Histories #22: Hortus Botanicus

Ons gebouw, gelegen aan de Witte de Withstraat 50 in Rotterdam, staat op de oorspronkelijke locatie van de negentiende-eeuwse Hortus Botanicus van de stad. Deze botanische tuin, die van 1826 tot 1870 op deze plek was gevestigd, had een educatieve functie en werd vooral gebruikt door de Clinische School (1828–1866). In 1870 werd de Hortus Botanicus gesloopt om nieuwe wegen aan te leggen, waaronder de Witte de Withstraat, en om het omliggende gebied te bebouwen volgens het stadsplan van Willem Nicolaas Roos.

Voor deze tweeëntwintigste editie van Rotterdam Cultural Histories worden hier nieuw teruggevonden documenten en kaarten van de Rotterdamse Hortus Botanicus gepresenteerd. Onder het materiaal bevindt zich een plantencatalogus die werd bijgehouden door de toenmalige Hortolanus Carsten Witte. In dit boekje zijn de planten van de botanische tuin uitgebreid gedocumenteerd aan de hand van sterren en planetaire markeerpunten, zoals de Zon, Mars, Jupiter en Saturnus. In het boek zijn ook gedroogde bladeren en bloemen opgenomen, die naar alle waarschijnlijkheid afkomstig zijn uit die historische botanische tuin.

Het onderzoek voor deze presentatie is gedaan samen met het Stadsarchief Rotterdam. Het werd ontwikkeld in combinatie met een kunstopdracht aan de schilder Sam Samiee. Gefascineerd door zowel tuinen als psychoanalyse, richt Samiee zijn blik op de zijstraat van dit gebouw, de Boomgaardsstraat, die tegenwoordig de Witte de Withstraat kruist en die ooit de omtrek van de Hortus Botanicus markeerde. De tentoonstelling van de kunstenaar, Een tuin van wolken, is te zien in de tentoonstellingsruimte op de tweede verdieping tot en met zaterdag 31 december 2022.

Zowel deze editie van Rotterdam Cultural Histories als Sam Samiee's A Garden of Clouds maken deel uit van onze Anchored projectreeks. Anchored is gestart in 2020 en verkent de geschiedenis van ons gebouw, onze straat en onze buren. Rotterdam Cultural Histories #22: Hortus Botanicus wordt georganiseerd door een team van Kunstinstituut Melly: Paul van Gennip, Wendy van Slagmaat-Bos, Jeroen Lavèn en Vivian Ziherl. Wij danken Lonneke Visser, Maaike Heemskerk en Tim van der Post van het Stadsarchief.

Deelnemers

Series

Ondersteund door

Stadsarchief Rotterdam

Verwante items

PERS

↳ Stadsarchief
↳ 12 September 2022 — Villa d'Arte
↳ 16 September 2022 — Telegraaf
back